February 27-28, 2025

ACCREDITED CONFERENCE PROGRAM

THURSDAY, FEBRUARY 27 TH (DAY 1)				
6:30 a.m. (30 mins)	Breakfast Buffet: Room Frontenac C			
	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee		
7:00 a.m. (15 mins)	Welcome and Introductions	Planning Committee		
7:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Biophysics of Ablation 101: Radiofrequency, Cryoablation, and Pulse Field Techniques Dr. Jason Andrade			
7:45 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Pulse Field Ablation for Atrial Fibrillation: Outcomes, Applications, and Future Directions Dr. Martin Bernier			
8:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Advances in Ventricular Tachycardia Ablation Techniques Dr. Jean-François Roux			
8:45 a.m. (15 mins)	Health Break: Frontenac Foyer			
	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee		
9:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Malignant Ventricular Arrhythmias in Patients with Structurally Normal Hearts	Dr. Ciorsti MacIntyre		
9:30 a.m. (60 mins)	Take the ECG Quiz (Interactive Session)	Planning Committee with Dr. George Klein		
10:30 a.m. (5 mins)	Conclusion of Morning Agenda			
10:40-11:40 a.m. (60 mins)	Unaccredited Sessions	Session Leaders		
2:00-3:00 p.m. (60 mins)	Unaccredited Sessions	Session Leaders		
3:00 p.m. (30 mins)	Health Break: Frontenac Foyer			
3:30-4:30 p.m. (60 mins)	Residents' Case Challenge	Planning Committee with Dr. George Klein		
4:30-6:00 p.m. (90 mins)	Networking Reception	Keynote Address by Dr. Jeff Healey		
6:00 p.m.	End of Day 1			





February 27-28, 2025

ACCREDITED CONFERENCE PROGRAM (Cont'd)

FRIDAY, FEBRUA	RY 28 TH (DAY 2)		
6:30 a.m. (30 mins)	Breakfast Buffet: Room Frontenac C		
	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee	
7:00 a.m. (15 mins)	Welcome, Introductions and Residents' Case Challenge Winner	Planning Committee	
7:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Left Atrial Appendage Closure: Current Techniques and Clinical Trial Update Dr. Richard Whitlock		
7:45 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Current Management Strategies and Future Direction for Vasovagal Syncope Dr. Roopinder Sandhu		
8:15 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Artificial Intelligence (AI) in Arrhythmia Diagnostics: Promises and Pitfalls Dr. Linda Johnson		
8:45 a.m. (15 mins)	Health Break: Frontenac Foyer		
	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee	
9:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Weight Management in Atrial Fibrillation	Dr. Charles Dussault	
9:30 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Management of Implantable Cardiac Device Infections Dr. Jean-François Sarrazin		
10:00 a.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Evolution of the Extracardiac Implantable Cardioverter- Defibrillator (ICD) Dr. Jaimie Manlucu		
10:30 a.m. (5 mins)	Conclusion of Morning Agenda		
10:40-11:40 a.m. (60 mins)	Unaccredited Sessions	Session Leaders	
2:00-3:00 p.m. (60 mins)	Unaccredited Sessions Session Leaders		
3:00 p.m. (30 mins)	Health Break: Frontenac Foyer		
	Plenary Session: Room Frontenac AB	Moderated by Planning Committee	
3:30 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Advances in Sudden Cardiac Death Prevention: Lessons Learned over the Past 30 Years	Dr. Carlos Morillo	
4:00 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	Device-Detected Atrial Fibrillation, From Pacemakers to Watches: How Do the Trials Suggest That We Should Treat? Dr. Jeff Healey		
4:30 p.m. (30 mins incl. 8 min Q&A)	New CCS Guidelines on Fitness to Drive in Patients with Arrhythmias and Implantable Devices Dr. Shanta Chakrabarti		
5:00 p.m.	Final Word		
This activity is an Accredited	d Group Learning Activity (Section 1) as defined by the Maintenance		





February 27-28, 2025

GENERAL LEARNING OBJECTIVES

- Analyze the latest scientific advancements and expert insights in arrhythmia management
- Evaluate innovations and emerging technologies in the treatment of heart rhythm disorders
- Integrate new pharmacotherapies, interventions, and devices into clinical practice
- Enhance diagnostic skills through recognition of clinically significant symptoms and ECG findings
- Apply comprehensive management strategies for complex arrhythmia cases

SPECIFIC LEARNING OBJECTIVES

PRESENTATION TITLE	NAME(S)	At the end of the presentation, participants will be able to:
Biophysics of Ablation 101: Radiofrequency, Cryoablation, and Pulse Field Techniques	Dr. Jason Andrade	 Understand the fundamental principles of radiofrequency (RF) ablation, cryoablation, and pulse field ablation techniques. Compare the mechanisms of tissue interaction and lesion formation for each ablation. Review the clinical applications and outcomes associated with RF, cryoablation, and pulse field ablation.
Pulse Field Ablation for Atrial Fibrillation: Outcomes, Applications, and Future Directions	Dr. Martin Bernier	 Review the current clinical efficacy and safety of pulse field ablation in atrial fibrillation (AF). Review the potential applications and benefits of pulse field ablation over traditional methods. Discuss the future directions in pulse field ablation for AF.
Advances in Ventricular Tachycardia Ablation Techniques	Dr. Jean-François Roux	 Review the latest advancements in ablation techniques for ventricular tachycardia (VT). Assess the success rate and patient outcomes with new VT ablation techniques. Compare the efficacy and safety of traditional versus novel VT ablation techniques.
Malignant Ventricular Arrhythmias in Patients with Structurally Normal Hearts	Dr. Ciorsti MacIntyre	 Review the pathophysiology and clinical presentation of malignant ventricular arrhythmias in structurally normal hearts. Evaluate diagnostic approaches and risk stratification methods for these patients. Discuss management strategies and therapeutic options for malignant ventricular arrhythmias in this population.
Take the ECG Quiz (Interactive Session)	Planning Committee with Dr. George Klein	 Interpret complex electrocardiographic tracings. Discuss rare ECG findings in clinical care. Review evidence-based assessment of electrocardiographic findings.
Left Atrial Appendage Closure: Current Techniques and Clinical Trial Update	Dr. Richard Whitlock	 Review current techniques used in left atrial appendage (LAA) closure. Analyze the latest clinical trial data and its implications for clinical practice. Assess the criteria for patient selection and the indications for LAA closure.





February 27-28, 2025

PRESENTATION TITLE	NAME(S)	At the end of the presentation, participants will be able to:
Current Management Strategies and Future Direction for Vasovagal Syncope	Dr. Roopinder Sandhu	 Review current data on management strategies for vasovagal syncope. Evaluate the effectiveness of various therapeutic approaches in preventing syncope episodes. Examine future directions and emerging treatments for vasovagal syncope.
Artificial Intelligence in Arrhythmia Diagnostics: Promises and Pitfalls	Dr. Linda Johnson	 Understand artificial intelligence (AI) basics. Review the potential applications of AI in arrhythmia diagnostics. Summarize current evidence supporting AI-based tools in clinical practice. Discuss evidence supporting the implementation of AI in arrhythmia diagnostics.
Weight Management in Atrial Fibrillation	Dr. Charles Dussault	 Discuss the relationship between obesity and atrial fibrillation (AF) incidence and progression. Evaluate the impact of weight management on AF outcomes. Apply strategies for incorporating weight management into the care of AF patients.
Management of Implantable Cardiac Device Infections	Dr. Jean-François Sarrazin	 Identify risk factors and clinical presentation of infections related to implantable cardiac devices. Review guidelines and best practices for managing these infections. Discuss emerging strategies and technologies for preventing and treating implantable cardiac device infections.
Evolution of the Extracardiac Implantable Cardioverter- Defibrillator	Dr. Jaimie Manlucu	 Review the development and advancements as well as ongoing research of extracardiac implantable cardioverter-defibrillators (ICDs) Evaluate clinical outcomes and safety profiles of extracardiac ICDs compared to traditional ICDs.
Advances in Sudden Cardiac Death Prevention: Lessons Learned over the Past 30 Years	Dr. Carlos Morillo	 Review key advancements in preventing sudden cardiac death over the past three decades. Analyze the impact of these advancements on clinical practice and patient outcomes. Discuss remaining challenges and future directions in sudden cardiac death prevention.
Device-Detected Atrial Fibrillation, From Pacemakers to Watches: How Do the Trials Suggest That We Should Treat?	Dr. Jeff Healey	 Assess the role of various devices in detecting atrial fibrillation (AF). Review clinical trial evidence guiding the management of device-detected AF. Apply treatment strategies based on the latest trial data and recommendations.
New Canadian Cardiovascular Society Guidelines on Fitness to Drive in Patients with Arrhythmias and Implantable Devices	Dr. Shanta Chakrabarti	 Review the latest Canadian Cardiovascular Society (CCS) guidelines on fitness to drive for patients with arrhythmias and implantable devices. Analyze the implications of these guidelines for patient management. Integrate guideline recommendations for fitness to drive in patients with arrhythmias and ICDs into clinical practice.



